Roofbouw, chronische stress, overspannen, burn-out… de media staat er vol van. En ook als coach tref ik meer en meer professionals en leidinggevenden met klachten over vermoeidheid, betekenisloosheid, onzekerheid, kort lontje, geleefd worden… Oftewel, symptomen die passen bij stress.

We kennen allemaal wel die periodes waarin er veel van ons gevraagd wordt en we te veel van onszelf vragen. Bijvoorbeeld doordat je een nieuwe uitdaging bent aangegaan die buiten je comfortzone ligt, of veranderingen in de organisatie dienen zich aan, alvorens het stof is neergedaald van de vorige verandering. Of ‘thuis’ vraagt meer aandacht. Je ouders worden ouder en beginnen meer en meer te kwakkelen met hun gezondheid. Of je hebt een jong gezin wat gepaard gaat met een flinke dynamiek.

Op het eerste oog gebeurtenissen en fasen die bij het leven horen. Doorgaans kun je dit waarschijnlijk prima managen, maar soms is het ‘too much’ en krijg je het niet gekeerd. Je merkt bijvoorbeeld dat je vermoeid raakt, slechter slaapt, minder goed ontspant, minder geniet, het sporten er bij inschiet, je her en der pijntjes hebt, minder alert bent of sneller geagiteerd dan je van jezelf gewend bent. Kortom, alles in je ‘roept’ dat je rust hebt te nemen!

Hoe kun je rust creëren?
Omstandigheden zijn vaak niet zomaar te veranderen. De kinderen blijven om aandacht vragen, op je werk blijft het druk en je agenda staat vol met afspraken. Lastig en prettig tegelijkertijd is wellicht dat jij de ‘sleutel’ bent om hier verandering in aan te brengen. Hoe doe je dat? Allereerst, en misschien wel de meest belangrijke eerste stap; door onder ogen te komen dat je op de huidige voet niet kunt doorgaan. Misschien kun je zelf het patroon van de ‘hardwerkende man of vrouw’ doorbreken. Dikwijls wordt ook de hulp in geroepen van een coach, om je in dit proces te begeleiden. Het doorbreken van patronen en gewoontes is immers geen sinecure. Zeker als je al langer rondloopt met stressklachten.

Hoe ga ik als coach bij stressklachten te werk?
Een persoonlijk ontwikkeltraject is uiteraard een traject op maat. We zijn immers allemaal uniek. Op hoofdlijn is er echter wel een rode draad in de begeleidingstrajecten bij stress te onderscheiden. De fasen die ik onderscheid, welke achtereenvolgens of parallel ingezet kunnen worden, zijn als volgt:

Fase 1. Analyse en educatie
Middels het afnemen van een ‘vragenlijst stressklachten’ van het CSR Centrum (CSR staat voor Chronische Stress Reversal) creëren we inzicht in de mate waarin sprake is van stressgerelateerde problematiek. Aan de hand hiervan kunnen we met elkaar de betekenis van de klachten duiden, informeer ik je over de consequenties, aanpak en diagnose. Ook staan we uitgebreid stil bij wat stress nu eigenlijk is. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je niet lekker slaapt, van sporten moe wordt en je minder kunt vertrouwen op je geheugen?


‘BALANS TUSSEN INSPANNING EN ONTSPANNING’


Fase 2. Het stoppen van de roofbouw en het investeren in fysiek herstel
Van het grootste belang is dat je je structuur en planning van je dag en week herijkt, opdat je meer tot rust kan komen. We schenken aandacht aan pauzes, slapen, ontspannen, bewegen… lichamelijk herstel. Wat zijn activiteiten die louter energie geven? En welke ontnemen juist energie? Kortom, we zoeken samen een balans van het ondernemen van activiteiten en het creëren van rust, op weg naar meer levendigheid.

Fase 3. Verdiepen van zelfinzicht en dit vertalen naar concrete acties met als doel zichtbaar veranderd gedrag en besluiten
Als je meer ruimte en rust ervaart onderzoeken we met elkaar wat maakt dat je de stressklachten hebt ontwikkeld. Uiteraard zijn de omstandigheden van invloed, daar hebben we doorgaans geen invloed op. Wel heb je invloed op je eigen reactie. En om met meer vitaliteit, geluk en succes te functioneren is het van belang dat je daar zicht op krijgt en deze vervolgens verbindt aan ‘Hoe wil je zijn?’ en ‘Wat is voor jou belangrijk?’. Waarna we met elkaar de verbinding maken naar keuzes, besluiten, op weg naar een blijvend gevoel van vitaliteit.

Afhankelijk van de ernst van de klachten vraagt dit traject 10 tot 15 coachgesprekken.

Voor de een is het wenselijk en behulpzaam om gedurende deze periode te werken en voor een ander is dit ondoenlijk en is een periode van ‘stoppen met werken’ onvermijdelijk. Uiteraard pas ik daar het traject op aan.

Contact 
Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.