Joscha de Vries (1972) is een doortastend directeur van Hiemstra & De Vries. In 2004 richt zij tezamen met Jaring Hiemstra het organisatie-adviesbureau Hiemstra & De Vries op. Een bureau met klanten in de publieke sector. Joscha is tevens bestuurdslid van de Ruud van Nistelrooy Academy. Joscha woont samen met haar partner, Merlijn, en haar dochter Jikke (2 jaar).
Visie
In mijn werk vind ik het essentieel dat ik ‘doe wat ik écht leuk vind’. Zowel werk als privé, dat is voor mij één wereld. Zelf invloed hebben en bijsturen als iets niet leuk is of minder past, biedt vrijheid en mogelijkheden. En dat maakt gelukkig. Dat gun ik eigenlijk iedereen.
Wat ik écht leuk vind? Eigenlijk heel veel. Centraal staat het met mensen werken als ook het oplossen van dilemma’s en problemen. Als ik onhandige of niet zinvolle dingen zie gebeuren, krijg ik energie om dat op te gaan lossen. Waar dat probleem zich ook voordoet!
Ambitie
Ambitie gaat voor mij over dat wat ik wil oplossen en niet zo zeer over waar ik zelf wil staan of wat ik precies wil doen over een aantal jaren. De sportwereld uitgezonderd. Ik weet al heel lang dat ik graag ‘iets in de sport’ wil doen. De sportwereld spreekt mij enorm aan. Een gedreven, fanatieke en enthousiaste wereld. Stiekem had ik zelf wel topsporter willen worden, maar daar ben ik niet goed genoeg voor. Directeur van een BVO (‘betaald voetbal organisatie’) bijvoorbeeld, lijkt me echt fantastisch. En dan natuurlijk het liefst van Feyenoord, ‘mijn’ club. Of dat haalbaar is? Ik ben actief bezig met de sportwereld en daarmee heb ik wel het gevoel dat het steeds dichterbij komt. Het mag natuurlijk ook een andere club of andere sport zijn. ‘Directeur van Feyenoord’ is vooral een metafoor voor een functie waarmee je het verschil kunt maken, dat spreekt me aan.
‘Een functie waarmee je het verschil kunt maken, dat spreekt me aan.’
Ambitieus
Ik hou van dingen oplossen en dan bij voorkeur niet van die kleine dingen. Zo wil ik graag het onderwijs verbeteren, van primair onderwijs tot universiteit en alles wat daar tussen zit. En ook wil ik de democratie vernieuwen. En soms wil ik ook de Belastingdienst minder onzinnig maken. Met het onderwijs en de democratie ben ik werkelijk bezig. Zo sprak ik recentelijk een Hoofd Onderwijs om te onderzoeken of er een school is waar ik bijvoorbeeld als directeur zou kunnen beginnen. Binnen het onderwijs heb ik het streven om het systeem in te richten op ‘waar het onderwijs werkelijk voor bedoeld is’. Nog meer ingericht conform de huidige inzichten en opvattingen, zowel voor ouders als voor kinderen.
Keuzes
Waarom ik gekozen heb voor het zelfstandig ondernemerschap? Mijn zakelijke partner, Jaring Hiemstra is voor mij de reden geweest om te kiezen voor het ondernemerschap, het was zijn initiatief… We zijn aanvullend. Hij is gefocust en een groot denker, hij kan werkelijk zien wat er aankomt. Denkt in concepten en weet anderen hiermee te inspireren. Ik ben juist goed in de vertaling, ontwikkeling en toepassing. Dus waar hij ophoudt, ga ik verder. En bovenal hebben we het goed samen; kan met hem lachen èn hij maakt me aan het lachen.
Maatschappelijk ondernemen
Even geleden hebben we het dagelijks management van de organisatie overgedragen aan een van de senior adviseurs, Rienk van Wingerden. Belangrijkste wat voor mij speelde in dit besluit is mijn agenda. Niet zo zeer de drukte, maar wat ik dáár in wil doen. En wij, Jaring en ik, hadden zin om weer wat anders te doen. De dagelijkse managementtaken waren onvoldoende een bron voor inspiratie en creativiteit. Meer van hetzelfde en weinig nieuwe uitdagingen. Dit gevoel had ik al langer en werd steeds sterker. Ik ben er van overtuigd dat ik hierdoor ook minder effectief was als manager. Kortom, voor mij en de organisatie een goed besluit. Het heeft me ruimte geboden om te onderzoeken hoe ik van toegevoegde waarde kan zijn voor de maatschappelijke vraagstukken en dilemma’s. Niet zo zeer als adviseur, maar bijvoorbeeld als directeur, bestuurder. Kortom, meer ‘in’ het primair proces, meer maatschappelijk ondernemen.
Enthousiasme
Een onzinnige ‘situatie’ of ‘regel’ zet mij aan tot actie. Heel klein en praktisch, of heel groot. Vanuit mijn enthousiasme zeg ik snel ‘ja’ en dan ga ik er voor. Zoals de Belastingdienst die bij ons op kantoor een controle uitvoerde. Of de grote toestroom van vluchtelingen. Als je van een afstand kijkt, zie je het destructieve van maatregelen, maar wat als je er dichterbij gaat staan? Deze vraagstukken kunnen me echt enorm veel energie geven en dan kan ik me er helemaal in vastbijten, op zoek naar een vereenvoudiging of optimalisering. Ik pak overigens niet alle vraagstukken op, daar zijn het er simpelweg te veel voor. Alhoewel maat houden niet mijn grootste kwaliteit is. Jaring waarschuwt mij regelmatig: ‘Choose your battles!’.
‘Terugkijken vind ik een vorm van verloren energie.’
Talent
Doelmatigheid, oplossingsgerichtheid, standvastigheid… dat typeert mij wel. Van kinds af aan heb ik een natuurlijke weerstand energie te steken in dingen waar ik het nut niet van in zie. Dat gaat heel ver. Ik krijg er echt weerzin van. ‘Waarom moet ik dit doen?, als ik niet begrijp wat de toegevoegde waarde is. Eigenlijk streef ik in alles wat ik doe naar toegevoegde waarde en energie. Dat brengt rust, geluk en resultaat.
Waarden
Een positieve en constructieve instelling vind ik belangrijk. Een waarde voor mij is ook ‘geen spijt’ hebben. Terugkijken vind ik een vorm van verloren energie. Dit heb ik van mijn vader meegekregen. Zijn boodschap was altijd: ‘spijt is een zinloze emotie’.
Voor mij betekent positief eveneens dat ik geloof dat alle mensen iets goed willen doen. Ik heb de overtuiging dat ieder mens gelukkig wil zijn en gewaardeerd wil worden. En dus dat niemand van nature kwaad zou willen doen. Ik ga altijd op zoek naar ‘waarom doet iemand wat hij doet?’. Vervolgens investeer ik tijd en energie in de ander.
‘Ik doe eigenlijk alleen maar dingen waar ik in geloof, waar ik enthousiast over ben en waar ik energie van krijg.’
Leren
Ik ben niet zo goed in dingen half doen. Ik doe het of wel of niet, anders voel ik me daar ongemakkelijk bij. Ook ben ik niet zo goed in stoppen en loslaten! Zo ben ik als hockeyer fanatieker dan dat ik goed ben. Ik vind het al jaren eigenlijk niet zo leuk, maar ik ga maar door. Dit heeft niks te maken met mijn teamgenoten, het gaat echt om mijzelf. Ik zou zo graag beter willen kunnen hockeyen. Helaas! Het zou handig zijn als ik iets minder fanatiek was en er wat meer plezier aan kon beleven. Echter, dat zit er voorlopig niet in. Mijn neiging is ook om tegen te veel uitdagingen, verantwoordelijkheden en acties ‘ja’ te zeggen. Een erfenis van mijn moeder. Maar ja, soms koester ik de wens om ‘nee’ te zeggen of los te komen van een aantal verplichtingen.
Energie
Wat ik doe om mijn batterij op te laden? Eigenlijk niks extra’s. Ik doe eigenlijk alleen maar dingen waar ik in geloof, waar ik enthousiast over ben en waar ik energie van krijg.
Opvoeding
Mijn zus en ik hebben de beste opvoeding gekregen die je je kan wensen! Wij mochten er werkelijk zijn, dat geeft zelfvertrouwen. Vertrouwen in wie je bent, in wat je vindt. Uiteraard heb ik ook mijn onzekerheden, maar ik twijfel nooit of ik wel ‘ok’ ben. Ik ben er van overtuigd dat dat echt door mijn opvoeding komt.