Team site

Een trotse moeder! Mega trots! Onze jongste dochter, Lieke – 12 jaar – wint op zondag 12 juni jl. met haar team op de Nederlandse Kampioenschappen Pony Carrousel* de derde prijs. Amazing! Het zet me aan het denken. Wat maakt dat ze zo succesvol zijn? Vorig jaar kwam het team niet verder dan de eerste ronde. Zijn ze zo veel beter geworden? Is de proef complexer en gracieuzer? Wellicht, maar ik denk dat dè succesfactor ‘team leiderschap en teamwerk’ is.

Het creëren van een team
Het team leiderschap is in handen van de kersverse commandant (zo heet een instructeur in de carrousel) Sietske Verschoor. Een veelbelovende, enthousiaste jonge vrouw met goede papieren. Ze heeft aandacht voor de techniek, artisticiteit en het tempo. Haar focus ligt echter vanaf dag één bovenal op: Het creëren van een team!  Iedere donderdag traint het team. De training wordt gestart met een voorbespreking. Wie heeft er ideeën? Waar moeten we aan denken? Wie heeft welke rol? Wat kan beter? Is er nog iets niet uitgesproken? Het zijn wel pubers! Met de voorbespreking creëert ze een veilig klimaat en biedt ze ruimte voor inspraak.

Alleen als het werkelijk nodig is, traint ze langer dan het afgesproken uur: voor een ingeplande wedstrijd, na feestdagen of een vakantie. Ze hoeven niet overhaast nog extra uren te maken… ‘de proef zit er goed in’.

Focus en heel veel plezier
Een verademing is ook de rust die Sietske uitstraalt, zelfs vlak voor een wedstrijd. In een briefing, in aanloop naar het NK, schrijft ze het volgende: ‘Ik heb er zo ontzettend veel zin in en ik ben zo trots op iedereen dat we dit bereikt hebben. We gaan er een fantastisch en gezellig weekend van maken, ongeacht het resultaat. Het feit dat we er mogen rijden is al een prachtige prestatie. Maar natuurlijk gaan we rijden voor wat we waard zijn en laten zien dat we ons niet voor niks geplaatst hebben voor het NK.‘ En een paar minuten voordat ze de ring in gaan, herhaalt Sietske deze woorden. Weer in alle rust. Dat maakt dat de meiden óók in alle rust, met vertrouwen in zichzelf en het team, hun proef kunnen rijden. De meiden en pony’s rijden hun beste proef ‘ever’, ze zijn gefocust, tonen saamhorigheid en hebben zichtbaar lol!

Werkelijk knap wat Sietske met dit team heeft bereikt. Al of niet bewust heeft ze een synergetisch team gecreëerd, waarin de vijf succesfactoren van Lencioni: vertrouwen, openheid, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en maximaal resultaat, verzilverd worden in een bronzen medaille op het NK. Chapeau! De lat ligt hoog voor het volgende seizoen.

Marieke Wulffelé, een trotse moeder

* Pony Carrousel is een teamsport binnen de hippische sport. Het team bestaat uit 16 ruiters en pony’s. Het team wordt aangestuurd door een leider, ook wel commandant genoemd. Het uiteindelijke doel is om met elkaar een carrouselproef te rijden, bestaande uit figuren waarbij symmetrie en eenheid belangrijk zijn. De proef wordt gereden op muziek.