Inspiratie zorgt ervoor dat je zin krijgt om iets te ondernemen of iets moois te maken van het werk dat je onder handen hebt. Wie niet geïnspireerd wordt raakt uitgeput, uitgeblust of opgedroogd. Weten waardoor je geïnspireerd raakt is belangrijk voor je creativiteit, je energie en je ‘trigger’ voor de ander.
David Bowie: een indrukwekkende verschijning en een geweldig inspirator
Als 14-jarige puber ben ik fan van David Bowie en heb vele posters van hem aan de muur hangen. Ik vind hem een indrukwekkende verschijning, ben gebiologeerd door zijn ogen en houd van zijn muziek. Als ik hoor dat er in het Groninger Museum een expositie van de dit jaar gestorven David Bowie komt, voel ik weer even die tinteling. Een eind rijden, maar uiteraard ga ik er naar toe! Ben geraakt door zijn originaliteit, oordeelloosheid, bevlogenheid en zijn ‘inspiratie’.
Geïnspireerd èn een bron van inspiratie
Slenterend door het museum, genietend van de muziek aanschouw ik de vele persoonlijke objecten, kostuums en lees ik de informatieve bordjes. Geroerd door zijn creativiteit en artisticiteit, maar bovenal door zijn ‘open mind’. Dat hij een bron van inspiratie is geweest en is, dat is genoegzaam bekend. Maar dat hij zich zo liet inspireren door wat er om zich heen afspeelde, mensen en dingen. Indrukwekkend.
Denk aan ‘Little Richard’, de mimekunstenaar Lindsay Kemp, de Duitse expressionistische film Metropolis, de architect Le Corbusier, de Britse vlag, The Elephant Man, het fenomenale witlicht tijdens de musical The Cabaret, 1984 van George Orwell, een gedicht, de ruimtevaart, Marlène Dietrich en het boeddhisme. Input voor stoere kostuums, doorgestikte jumpsuits, een konijnenpak, bliksemschicht en Pierrot kostuum als ook voor zijn songteksten, covers, albums, ‘movements on stage’ en decors. Imposant dat David Bowie zo’n helder oog, scherp gehoor, intuïtie en creativiteit heeft dat hij een rijke bron aan inspiratie tot zijn beschikking heeft èn weet te gebruiken. Dat kunnen volgens mij alleen de kunstenaars onder ons!
De expositie in het Groninger Museum is een waardig eerbetoon aan een inspirerende en helaas overleden popicoon, artiest en kunstenaar.