het-licht-en-de-korenmaat-versie-site
‘Het licht en de korenmaat’ van Hans Wopereis gaat over persoonlijk leiderschap, jezelf zijn in alle omstandigheden. Geen sinecure! Het is een uitdaging jezelf in volle omvang te laten zien in een organisatie met al haar gewoontes, overtuigingen, tradities en systemen.

Je ziel als werkgever
‘Voor iemand die bezield is, is werk meer dan een vreugdeloze plicht en een eeuwige zorg voor brood op de plank. Bezieling maakt dat je je verbonden voelt en is de stem van het beste wat je in huis hebt. Kwaliteit is dan volkomen natuurlijk en vanzelfsprekend’, aldus Hans Wopereis. Wat vertelt jouw stem, jouw ziel? Ben jij trouw aan jezelf? Ben jij werkelijk jezelf in je dagelijks leven en in je werkomgeving? En steek je je licht niet onder de korenmaat?

Meer betekenis (en invloed) hebben in de praktijk
Om je werk en je organisatie een plek van bezieling te maken en te zijn wie je werkelijk bent reikt Hans Wopereis een aantal suggesties aan, te weten:

    • Offer je zelf niet op en weiger je aan te passen aan de heersende cultuur. Als je dat doet, val je als het ware in slaap.
    • Kom in beweging. Doe dat stap voor stap. Hoe lastig, onmogelijk en verschrikkelijk dat ook lijkt. En vergeet onderweg niet om af en toe achterom te kijken, wellicht zie je dat je niet alleen bent.
    • Begin bij jezelf en neem leiding over wat je voelt, denkt en doet.
    • Zet je talenten en meesterschap in het licht. Immers, zelfkennis is de sleutel om vanuit bezieling te werken en om te kunnen handelen in vrijheid.
    • Spreek je uit! Ga werkelijk contact aan. Wees bereid te raken en je te laten raken, te beïnvloeden en te laten beïnvloeden. Wat zou er gebeuren als mensen in organisaties besluiten om elkaar werkelijk tegemoet te treden?
    • Onderzoek de weerstand en leer dansen met de weerstand. Immers, zonder weerstand, geen groei! Zonder beesten, geen prinsessen. Zonder draken, geen schatten. Achter elke vorm van weerstand schuilt een verlangen.
    • En tenslotte wellicht de lastigste; probeer rust te vinden, op je werk en thuis, zet jezelf stil in het hier-en-nu, ontspan en reflecteer.

Conclusie
Coachees komen voor hun persoonlijke ontwikkeling met een diversiteit aan vragen en doelen bij me en vaak leeft ook de wens om terug te gaan naar wie ze werkelijk zijn. Bewust of onbewust. Vragen waar we dan onder meer mee aan het werk gaan zijn: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik echt?’ en ‘Wat is mijn kracht?’. Dit boek kan interessant zijn voor een ieder die zich herkent in dit soort vragen.

Dit keer geen boek met theorieën, modellen en methodes. Integendeel, Hans onderbouwt zijn visie met verhalen en praktijkvoorbeelden. Dat maakt het toegankelijk en aantrekkelijk, zonder zijn diepgang te verliezen.