eckarsnotes

Normaliter lees ik met pen in de hand mijn vakliteratuur. Om te onderstrepen, uitroeptekens te plaatsen of kleine opmerkingen bij te schrijven. Door ‘Eckart’s notes’, van de ondernemer Eckart Wintzen, werd ik zo gegrepen dat ik mijn pen vergat en het dagboek in één adem uitlas. Zelden las ik zo luchtig en inspirerend over management!

De celfilosofie
‘De geboorte van de eerste cel’, ‘Communicatie tussen twee cellen, in de rook van de barbecue’, ‘Directiebenoeming, een kind kan de was doen’ en ‘Onkostenvergoeding, dat bepaal ik zelf wel’. Dit zijn zo maar een paar titels van korte vlot geschreven hoofdstukken om de celfilosofie voor het voetlicht te brengen.

Wintzen beschrijft de celfilosofie; waarbij een bedrijf is opgedeeld in vele kleine, volledig zelfstandige, eenheden (cellen). Dit doet hij zo luchtig en met zelfspot, dat je als lezer het gevoel krijgt dat dit concept buitengewoon eenvoudig is. Ook is de gedrevenheid van Eckart, alsmede zijn opvatting over een informeel ‘familiebedrijf aantrekkelijk voor vele onder ons. Eigenlijk snap ik niet dat andere bedrijven de succesformule, waarmee hij zijn BSO/Origin liet groeien van kleine onderneming tot multinational, niet massaal geïnspireerd zijn geraakt en dit voorbeeld zijn gaan volgen.

Zodra een cel ca. 65 mensen groot is, is de cel klaar voor splitsing en krijgt de nieuwe directeur alle ruimte om te gaan ondernemen. Hoe uitdagend is dat? Overigens wel binnen de strakke kaders van BSO/Origin om één bedrijf te zijn en te blijven. Denk hierbij onder meer aan de administratieve standaardisatie, de communicatie, de huisstijl en het logo. Dat laatste nam Eckart overigens graag zelf voor zijn rekening.

Gewoon lezen!
Dit boek is echt een aanrader voor mensen die zich willen laten inspireren en nieuwsgierig zijn naar het succes van zijn managementfilosofie. Zeker als je een gedreven, bevlogen, energieke en verbindende leider, consultant of ondernemer bent. Of als je interesse hebt in thema’s als leiderschap, motivatie, kwaliteit, zelforganisatie, vertrouwen, samenwerking en besturing. En mocht je dan zelf beschikken over een gezonde dosis humor, consistentie en lef, dan is de celfilosofie wellicht wel iets voor jou om te gaan toepassen!

Eckart’s notes verscheen voor het eerst in 2007, een jaar voordat hij overleed.