Over het systemisch werken zijn tal van boeken geschreven. Mijn voorkeur gaat uit naar inhoudelijke boeken die lezen als een verhaal. Ben je nieuwsgierig en heb je belangstelling om je te verdiepen in de principes en de kracht van het systemisch werken? Dan kan ik je navolgende boeken in het bijzonder aanraden:
Mijn top 4 boeken over systemisch werken
1. Vonken van Verlangen, geschreven door Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard
Dit is wat mij betreft dé bijbel van systemisch werken! Buitengewoon compleet, concreet en praktisch. Op het eerste oog wellicht wat interessanter voor begeleiders, maar is wat mij betreft zeker ook toegankelijk voor een breder publiek met interesse voor het systemisch werk.
2. De kunst van het helpen, geschreven door Bert Hellinger
Een vrij compact boekje vol met dialogen en opstellingen onder begeleiding van Bert Hellinger. Naast dat hij een nuchtere en heldere weergave geeft van het begrip ‘helpen’, geeft dit boekje een fraaie illustratie van hoe systemisch coachen en opstellingen in zijn werk kunnen gaan. Zijn nuchterheid is bijvoorbeeld zichtbaar in zinnetjes als: ‘Wees niet aardig.’ Zo waar, maar o zo verleidelijk!
3. Systemisch adviseren, Organisaties als leven systeem, van Siebke Kaat en Anton de Kroon
Vanuit een systemisch perspectief organisaties en teams waarnemen, i.p.v. inzoomen op symptomen en details. Daar biedt dit boek praktische handreikingen voor. De auteurs illustreren treffend waarom het zo cruciaal is dat alles en iedereen erbij hoort, dus ook die zieke medewerker en stagiair. En waarom je altijd goed afscheid moet nemen van collega’s, ook als er een conflict of zelfs sprake van fraude is. In eerste instantie bovenal geschikt voor de begeleiders onder ons, maar ik raad het iedere manager of leider van organisaties aan. Wat zou er gebeuren als leidinggevenden meer dan nu met een systemische bril sturing en inhoud gaan geven?
4. De fontein, Vind je plek, van Els van Steijn
Dit boek is ‘by far’ het meest toegankelijk voor een groot publiek, dus ook voor hen die geen begeleider zijn. Van Steijn heeft de systematische wetmatigheden beschreven aan de hand van ‘de fontein’. Een ieder in de familie heeft zijn eigen bak in de fontein. Bovenin de voorouders, daaronder grootouders enz. En als jij op jouw plek (in jou bak) staat, sta je op de plek waar je het krachtigst bent en waar je toegang hebt tot je eigenheid en flair. Het boek is overzichtelijk, er wordt nauwelijks jargon gebruikt én het is compleet.