Al vele jaren staat het boekje ‘De creatiespiraal’ van Marinus Knoope in mijn boekenkast. Het boekje bestaat al ruim 20 jaar en is al jaren een bestseller. Er zijn inmiddels meer dan 140.000 exemplaren verkocht. Meerdere malen dacht ik: ‘Dat boekje moet ik echt nog eens lezen!’ En nu heb ik spijt.

Spijt dat ik het niet eerder heb gelezen. Dat het er niet eerder van kwam, tot even geleden. Knoope verwoordt beeldend en eenvoudig over ‘doen waar je van droomt’. Hoe te leven naar wat jou werkelijk boeit en bezielt.

De schrijver ontdekte wat hij noemt ‘De Creatiespiraal: de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’. In het boek vergelijkt hij het leven met dat van een appelboom. Hij legt uit dat de wensen die je hebt een voorbode zijn van wat je later kunt beleven. Zoals de bloesem aan een fruitboom onder de juiste omstandigheden uitgroeit tot gezond fruit, zo groeien ook onze wensen onder de juiste omstandigheden uit tot een door ons gewenste werkelijkheid.


‘Wie, als individu of groep, niet weet wat hij werkelijk wenst, is zijn bestemming kwijt, is stuurloos en op weg naar nergens’, aldus Knoope.


Knoope schrijft op aimabele wijze en heeft respectvolle opvattingen en overtuigingen. Zo schrijft hij: ‘Ieder mens heeft het creatieve ofwel scheppende vermogen om in zijn geest een virtuele werkelijkheid, een werkelijkheid die nog niet is, te creëren’. Mooi om van hieruit coachees te begeleiden. Die overigens vaak tegen me zeggen: ‘Ik kan niet dromen’. Als ik ze daar toe uitnodig en faciliteer, blijkt dat in de praktijk vaak als vanzelf te gaan. Een aanrader voor iedereen die de wens heeft te doen waar hij van droomt!

De 12 stappen van De creatiespiraal
Het instrument om je eigen passie te realiseren kent navolgende stappen:

 1. Wensen: Definieer je (ultieme) wens? Wat wil jij werkelijk? Een wens is positief geformuleerd en het geeft je een boel energie.
 2. Verbeelden: Visualiseer je wens, zodat deze concreter, specifieker en realistischer wordt. Hoe ziet jouw eindresultaat eruit? Wat zie je voor je als jouw wens is uitgekomen?
 3. Geloven: Geloof in je wens en in de haalbaarheid. Deze stap is een wezenlijke stap… als jij er niet in gelooft, wie dan wel? Kortom, ga pas verder naar de volgende stap als je van je kruin tot aan je tenen in je wens gelooft. ‘Geloven is echter geen garantie, het bevordert slechts je kansen’, aldus Knoope.
 4. Uiten: Pas als jij het echt gelooft treed je naar buiten met je wens. Doe dit met al je enthousiasme Knoope: ‘Een jonge, pas geuite wens is kwetsbaar. Wees dus voorzichtig waar en op welk moment je dat doet’.
 5. Onderzoeken: Onderzoek wie en wat je nodig hebt om je wens te realiseren. Welke wegen kun je bewandelen? Omring je met mensen die je in je proces kunnen helpen, lees boeken, surf op internet naar opleidingen, workshops en artikelen.
 6. Plannen: Stel doelen en maak actieplannen. Hoe ga je deze wens waarmaken? Zorg ervoor dat je actieplan concreet, haalbaar en inspirerend is om aan te werken. ‘Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren’, aldus Knoope.
 7. Beslissen: Neem de beslissing of je er voor gaat. Ga je dit echt doen? Vertrouw op je eigen intuïtie.
 8. Handelen: Het echte werk is begonnen! Je handelt, je zet alles in. Op basis van je plannen ga je nu stap voor stap van wens naar werkelijkheid.
 9. Volharden: Blijf doorgaan, ook als het net even anders gaat! Laat je niet van de wijs brengen. Vallen en opstaan, pieken en dalen, voorspoed en tegenspoed… je komt het waarschijnlijk allemaal tegen onderweg. Daar waar geloven JA zeggen is tegen je eigen wensbeeld, is volharden JA zeggen tegen het werk waar je aan bent begonnen.
 10. Ontvangen: Je wens is werkelijkheid worden. Laat je in je hart raken en geniet van je behaalde succes. Ontvang de complimenten.
 11. Waarderen: Wees dankbaar voor dat wat je hebt ontvangen.
 12. Ontspannen: Keer terug in jezelf, ontspan, richt je aandacht naar binnen en wie weet ontstaat er weer ruimte voor een nieuwe wens.